Sex i mente | Hva skjer i puberteten?

Følelser i sving

Glad, sint og lei deg omtrent på samme tid? Hodestups forelsket, eller bare litt betatt? Hva er det som skjer? Hormonene som endrer kroppen din påvirker også følelsene dine. Og det får både du og de rundt deg merke.  

Dette artikkel 5 i artikkelserien «Hva skjer i puberteten?» Det er i alt fem korte artikler i serien, som tar for seg sentrale endringer unge gjennomgår i puberteten.

Humørsvingninger

Hjernen og følelsene i endring

Hormonene som får kroppen til å forandre utseende, påvirker også følelsene dine. Hormonene påvirker nemlig hjernen, og dermed følelsene. Derfor er det helt normalt å kjenne på ekstra sterke følelser, enten det er sinne, glede eller tristhet. 

Noen dager kan man føle seg helt super, og andre dager helt på bånn. Det kan være slitsomt, og da er det godt å huske at alle har det sånn i puberteten – i større eller mindre grad.

Humørsvingninger  

I tillegg skifter følelsene raskt i puberteten. I det ene øyeblikket er du blidere enn sola, og i det neste kan det føles som om en svart sky har tatt over tankene dine. Du kan bli kjempesint over noe som egentlig ikke så mye å bli sint for, og så le av hele greia like etterpå. Dette kalles humørsvingninger og er helt normalt. Humørsvingninger kan være litt forvirrende for både deg og de rundt deg – du har kanskje hørt mamma eller pappa mumle: «Hvorfor ble hun plutselig så sur? Hun var jo akkurat kjempeblid.» 

Minn dem på at det er puberteten som er årsaken, og at du trenger litt ekstra forståelse når følelsene slår krøll på seg. Foreldre vet at barn i puberteten kan overreagere, smelle med dører og trampe rundt i raseri. De vet også at det går over, for de har tross alt vært gjennom det selv.

Du blir bedre på
å takle følelser

Det er altså helt normalt at humøret påvirkes når kroppen og hjernen går gjennom endringene i puberteten. Trøsten er at når du lærer mer om hvordan ulike følelser kan fosse gjennom kroppen i tenårene, blir du bedre forberedt og kan finne gode måter å takle dem på. Heldigvis får man bedre kontroll over følelsene sine etter hvert.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Forelskelse

Forelskelse er en spennende og intens følelse som mange ungdommer opplever for første gang i puberteten. 

Det kan føles som sommerfugler i magen, hjertet som banker litt raskere, og tanker som stadig vender tilbake til en spesiell person. 

Forelskelse kan være vakkert, men også forvirrende. Det er viktig å huske at det er helt normalt å bli forelsket, uansett hvem det er i.

Du kan bli forelsket i noen av motsatt kjønn, samme kjønn, eller i noen som er annerledes på andre måter. Kanskje det er en klassekamerat, en venn, eller til og med en skuespiller du bare har sett på film. 

Noen ganger kan du også få følelser for noen det ikke passer å bli forelsket i, som en lærer eller en mye eldre person. Da skal du vite at slike følelser er naturlige, og at det alltid er den eldre personen som har ansvar for at man ikke blir kjærester eller starter et seksuelt forhold.  

Forelskelse handler om å utforske dine egne følelser og finne ut hva som er viktig for deg i et forhold. 

Det viktigste er å være ærlig med deg selv og respektfull overfor den andre personen. Husk at alle følelser er gyldige, og det er helt greit å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Foreldre, venner eller en rådgiver kan være gode støttespillere når du navigerer gjennom disse nye og spennende opplevelsene.

Utforsking av identitet

Ungdomstiden er en periode med utforsking og selvoppdagelse. Mange unge mennesker utforsker sin egen identitet og seksualitet, og det er normalt å bli forelska i personer av både samme og motsatte kjønn i denne prosessen.

Dette betyr at hvem du liker, kan endre seg over tid eller være avhengig av akkurat den personen du møter. Man kan bli forelsket en person av samme kjønn, uten nødvendigvis å identifisere seg som homofil.



Oftere og sterkere

Man kan forelske seg som barn også, men i tenårene forelsker mange seg oftere og mer intenst. 

For noen tar forelskelsen helt overhånd, og alt de klarer å tenke på er den de er forelsket i. De drømmer og dagdrømmer om den de er forelsket i, vil helst være i nærheten av personen hele tiden og kan gjøre mye (rart) for å få personen til å legge merke til dem. For andre er det mer at man liker noen veldig godt, tenker en del på dem og gjerne skulle blitt bedre kjent med dem. Forelskelse kan være så mangt, og alt er helt normalt.

Ikke forelsket

Husk at ikke alle forelsker seg. Det er også helt normalt å ikke falle hodestups forelsket, eller være veldig opptatt og betatt av noen. 

Følelsene utvikler seg, og det samme gjør du og din identitet.

Hvem blir du forelsket i?

Har du lyst til å lese mer om forelskelse, og det å forelske seg i noen av samme kjønn og noen av et annet kjønn? 

I denne artikkelen skriver Christina Fraas litt om «skeiv kjærlighet»:

https://skolerom-staging.com/undervisning/hvem-gir-deg-sommerfugler-i-magen/

Forrige avsnitt

1 / 7

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

    1. Helene Brox

    2. Adobe Stock

    3. www.nrk.no